WAT IS EEN OUDERDOMSCLAUSULE?
WAT IS EEN OUDERDOMSCLAUSULE?
Op het moment dat jij een wat oudere woning verkoopt, kan het voorkomen dat potentiële kopers een ouderdomsclausule in het voorlopige koopcontract laten opnemen. Dit valt goed te verklaren. Wat deze clausule precies inhoudt, leggen we graag aan je uit.
Op het moment dat jij een wat oudere woning verkoopt, kan het voorkomen dat potentiële kopers een ouderdomsclausule in het voorlopige koopcontract laten opnemen. Dit valt goed te verklaren. Wat deze clausule precies inhoudt, leggen we graag aan je uit.
Een ouderdomsclausule beperkt de aansprakelijkheid
Wanneer de te verkopen woning een oudere woning betreft, kan de ouderdomsclausule worden opgenomen in het voorlopige koopcontract. Dit kan als je bijvoorbeeld een woning hebt die ouder is dan 20 jaar. Het idee achter de clausule is dat de verkoper niet (meer) aansprakelijk gesteld kan worden voor eventuele (verborgen) gebreken die het normaal gebruik van de woning belemmeren.
Met de clausule geef je letterlijk aan als koper dat je begrijpt dat je een oudere woning koopt die mogelijk gebreken heeft. Het is namelijk mogelijk dat in de tijd dat de woning gebouwd werd, er minder strenge eisen werden gesteld aan het bouwproces. Wanneer de ouderdomsclausule wordt opgenomen in het contract, ga je hiermee akkoord.
Ouderdomsclausule voorbeeld
Hieronder hebben we een voorbeeld van een ouderdomsclausule zoals die geformuleerd kan worden in een voorlopig koopcontract:
“Koper verklaart ermee bekend te zijn dat het verkochte meer dan 80 jaar oud is, hetgeen betekent dat de eisen, die aan de bouwkwaliteit gesteld mogen worden, aanzienlijk lager liggen dan bij nieuwe woningen. Tenzij de verkoper de kwaliteit ervan gegarandeerd heeft, staat verkoper niet in voor de vloeren, de leidingen, elektriciteit, water en gas, de riolering en de afwezigheid van doorslaand of optrekkend vocht. Bouwkundige kwaliteitsgebreken worden geacht niet belemmerend te werken op het in artikel 6.3 omschreven gebruik.”
De formulering van de ouderdomsclausule kan aangepast worden op elke situatie en ligt niet vast. Een ouderdomsclausule staat namelijk niet standaard in een koopcontract en is dus onderhandelbaar. Zowel koper als verkoper gaan ermee akkoord zodra zij het voorlopige koopcontract tekenen.
Bouwkundige keuring uitvoeren
Op het moment dat er sprake is van een ouderdomsclausule, mag je alsnog een bouwkundige keuring laten uitvoeren. Het wel of niet laten uitvoeren van een bouwkundige keuring staat los van een ouderdomsclausule. Daarbij kan de voorwaarde onder bouwkundig voorbehoud worden opgenomen in het koopcontract. De ouderdomsclausule en ontbindende voorwaarden zijn onderhandelbaar, maar zowel koper als verkoper moeten hiermee akkoord gaan en hier overeenstemming in vinden.
Tip: laat een bouwkundige keuring uitvoeren. Vooral wanneer je een ouder pand wil aankopen is het zeker aan te raden!