Homi Makelaars

TIPS OM JE HUIS ENERGIEZUINIG TE MAKEN

TIPS OM JE HUIS ENERGIEZUINIG TE MAKEN

Een woning die energiezuinig is wordt steeds belangrijker. Bovendien is een duurzaam huis goed voor zowel jou als voor het milieu. Maar wat kun je nu eigenlijk allemaal doen om je woning duurzamer te maken? In deze blog delen we een aantal tips om je woning energiezuinig te maken!

Een woning die energiezuinig is wordt steeds belangrijker. Bovendien is een duurzaam huis goed voor zowel jou als voor het milieu. Maar wat kun je nu eigenlijk allemaal doen om je woning duurzamer te maken? In deze blog delen we een aantal tips om je woning energiezuinig te maken!

WAT KUN JE ZELF DOEN?

Je hebt zelf de mogelijkheid om een aantal zaken aan te pakken. Vaak zijn dit relatief goedkope opties waarmee je een goede stap zet in het energiezuinig maken van je woning.

Duurzaam huis

Vervang verlichting voor duurzame ledverlichting

Wanneer je nog gloeilampen in huis hebt, adviseren we je om deze te vervangen voor ledverlichting. Ledverlichting is immers de meest duurzame vorm van verlichting. En wist je dat de meest zuinige ledlampen tot wel 90% minder energie verbruiken dan een gloeilamp met een gelijke lichtopbrengst? Dit zorgt ervoor dat ze veel minder CO2 uitstoten. Je verlichting vervangen voor ledverlichting is een eerste, makkelijke stap richting het energiezuinig(er) maken van je woning.

Bespaar op je energierekening met tochtstrips

Het gebruik van tochtstrips is een makkelijke manier om geld te besparen. Deze manier van isoleren is eenvoudig zelf uit te voeren. Door tochtstrips te gebruiken verdwijnt de tocht, waardoor je de verwarming niet zo hoog hoeft te zetten. En om het nog beter te maken: je verdient deze investering vaak al binnen één jaar terug. Het is daarnaast wel van belang om goed op de ventilatie te blijven letten nadat je tochtstrips hebt gebruikt. Verder dien je kieren onder de deuren tussen de ruimtes in je woning te laten zitten. Deze zijn nodig zodat de lucht goed binnen je huis circuleert.

Stel op bank
Startershypotheek

Hergebruik regenwater

Regenwater hergebruiken is een slimme investering. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen, is een regenwatersysteem aanschaffen. Zo heb je een regenwaterput, regenwatertank en een waterzak. Dit reservoir sluit je aan op de wc of wasmachine. Op het moment dat je dan de kraan opendraait, wordt het regenwater opgepompt. Een speciale regenwaterfilter zorgt ervoor dat het opgepompte water schoon is. Door regenwater te hergebruiken, bespaar je op je waterrekening. Je wasmachine gaat ook nog eens langer mee, want in regenwater zit geen kalk. Een win-winsituatie, als je het aan ons vraagt.

Bespaar met een
slimme thermostaat

Met een slimme thermostaat bespaar je tot 18% aan gas voor verwarming. Zo’n slimme thermostaat stemt de verwarming namelijk af op jouw gedrag. De thermostaat kan bijvoorbeeld de verwarming uitschakelen als je niet thuis bent. Dit komt doordat een slimme thermostaat bewegingen detecteert. Een ander voordeel van een slimme thermostaat is dat deze op afstand te bedienen is met je telefoon. Ontzettend makkelijk als je wisselende werktijden hebt of als je terugkomt van vakantie.

Verduurzaming woning

WAT KUN JE LATEN DOEN?

Je kunt natuurlijk ook voor duurdere opties gaan om je woning energiezuinig(er) te maken. Gelukkig zijn hier vaak subsidies voor, waardoor het aantrekkelijker is om deze zaken uit te laten voeren. Hieronder delen we de populairste mogelijkheden.

Isoleer je dak en andere zaken

Door het dak te isoleren voorkom je dat je opgewekte energie via het dak verdwijnt. Het is dus een slimme zet om je dak goed te isoleren. Daarbij is het wel van belang dat je het isoleren aan een professional overlaat. Doe je dit? Dan kan je uiteindelijk zo’n 30 tot 35% besparen op je verwarmingskosten.

Naast het isoleren van je dak, doe je er ook goed aan om de buitengevel van je woning te laten isoleren. Behalve als je in een nieuwbouwwoning zit. Hier zijn de gevelisolaties vaak al op orde. Een goede gevelisolatie zorgt ervoor dat er niet teveel kou binnenkomt. Zo hoef jij de kachel minder vaak aan te zetten. Op het moment dat je woont in een monumentaal pand of wanneer je huis een beschermd stadsgezicht is, is het niet toegestaan om de buitengevel te isoleren.

Verduurzamen woning
Huis verduurzamen

Kies voor zonnepanelen

Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit. Op het moment dat jij dus zonnepanelen laat plaatsen op je dak, ga je zelf je eigen elektriciteit opwekken. Een goede investering dus. En bovendien verdien je deze investering binnen 10 jaar terug. Een bijkomend voordeel is dat je woning dankzij de zonnepanelen stijgt in waarde. Win-win situatie, toch? Daarbovenop is er een speciale regeling die het aanschaffen van zonnepanelen aantrekkelijker maakt.

Feitje: zonnepanelen gaan gemiddeld 25 tot 30 jaar mee en hebben weinig onderhoud nodig.

Verwarm je huis en water met een warmtepomp

Met een warmtepomp win je onder andere gratis energie uit de omgeving. Het is een milieuvriendelijke optie die ervoor zorgt dat je energierekening daalt. Een ander voordeel is dat een warmtepomp zowel kan verwarmen als koelen. Hierdoor geniet je het hele jaar door van een fijne temperatuur in huis. Verder is er subsidie beschikbaar voor de aanschaf van een warmtepomp. Heb je een warmtepomp én zonnepanelen? Dan is het zelfs mogelijk om je woning helemaal energieneutraal te verwarmen. Op het moment dat je een oudere woning hebt, is het van belang om eerst de rest van het huis goed te isoleren voordat je een warmtepomp aanschaft. 

Verduurzaming woningen
Energie neutraal

Ga voor duurzame huishoudapparaten

Je staat er misschien niet bij stil, maar huishoudapparaten zijn eveneens behoorlijke energieslurpers. Gaan je huidige toestellen al een aantal jaar mee? Dat is natuurlijk super fijn, maar je portemonnee vindt dit minder leuk. Het energielabel van deze toestellen zal namelijk niet goed zijn. Het energielabel laat zien hoe hoog het energiegebruik is van het toestel. Dit is op schaal van A+++ (heel goed) tot G (heel slecht). Jouw apparaten zullen misschien energielabel D hebben, terwijl de nieuwste huishoudtoestellen veelal energielabel A+++ hebben. Door te investeren in nieuwe toestellen, kan je op jaarbasis gemiddeld zo’n € 60 tot 65 euro besparen op je energierekening.

Kies voor thermische isolatie

Thermische isolatie, ook wel warmte-isolatie genoemd, zorgt ervoor dat je woning in de zomer koel blijft. En in de winter houd je de warmte lekker binnen. Op die manier bespaar je flink op je energierekening. Hoe dikker het isolatiemateriaal is dat je gebruikt, hoe beter de dekking. Doordat de bescherming zo goed is, hoef je minder te stoken. Hierdoor stoot je minder CO2 uit, waardoor je dus echt je steentje bijdraagt aan een beter milieu. De volgende onderdelen zijn thermisch te isoleren: 

  • Het dak 
  • Ramen 
  • Vloeren 
  • Muren  
Verduurzamen woning

Subsidies om je woning te verduurzamen

Om je woning te verduurzamen kun je gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Sinds 2022 gelden hier nieuwe regels voor. Je krijgt daardoor nu 30% van de kosten vergoed. Voorheen was dit 20%. Met deze investeringssubsidie vraag je subsidie aan voor de isolatie van vloeren, het dak, spouwmuurisolatie of HR++ glas én voor een warmtepomp. Daarnaast is het goed om te weten dat je de investering in energiezuinig wonen altijd terug verdient. En niet te vergeten: je woning stijgt in waarde door de verduurzaming.  

Verduurzamen tegen voordelige (fiscale) regelingen

Naast de subsidie die je kunt aanvragen, zijn er enkele regelingen die je kunt treffen voor het verduurzamen van je woning. 

  • Je kunt de btw over de aanschaf en installatie van zonnepanelen terugvragen via de belastingdienst of via de installateur zelf. 
  • Wanneer je je woning energiezuiniger maakt door deze te isoleren, vallen de arbeidskosten voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal onder een verlaagd btw-tarief van 9%. 

De voordelen van een energiezuinige woning

We sluiten deze blog graag af door een aantal voordelen te benoemen van een energiezuinige woning:

  • Je bespaart een hoop geld!
  • Je woont een stuk comfortabeler.
  • Je draagt een steentje bij aan een beter milieu.
  • Je woning is een stuk aantrekkelijker voor kopers, mocht je verkoopplannen hebben.
  • Daarbovenop is het makkelijker om een energiezuinige verbouwing te financieren.

En, welke tips ga jij gebruiken om je woning energiezuinig(er) te maken?