EEN WONING KOPEN ALS STARTER

EEN WONING KOPEN ALS STARTER

Je allereerste woning kopen is ontzettend leuk, maar tegelijkertijd ook super spannend. Er komt immers veel bij kijken. Om jou alvast op weg te helpen, geven wij je 4 belangrijke tips zodat je sneller jouw droomwoning koopt!

Je allereerste woning kopen is ontzettend leuk, maar tegelijkertijd ook super spannend. Er komt immers veel bij kijken. Om jou alvast op weg te helpen, geven wij je 4 belangrijke tips zodat je sneller jouw droomwoning koopt!

Een woning kopen als starter - Bepaal je budget

Tip 1. Bepaal je budget

Dit is meteen onze belangrijkste tip: het is belangrijk dat je op voorhand weet wat jouw budget is. Het is mogelijk om een oriëntatiegesprek in te plannen bij een bank, maar je hebt ook de keuze om het hypotheekgesprek bij een onafhankelijke hypotheekadviseur te voeren. Zij vergelijken hypotheken van verschillende banken met elkaar. Het grote voordeel voor jou? Jij krijgt zo het beste aanbod dat perfect aansluit op jouw situatie en weet je precies wat je maximaal kunt lenen.

Zorg voor genoeg eigen geld

Je hebt steeds meer eigen geld nodig. Het is belangrijk om geld beschikbaar te hebben voor onder andere een hypotheekadviseur en makelaar. En wat dacht je van geld om je meubels van te kopen? Wat wel een voordeel is, is dat je als starter geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. De eis hierin is dat de woning die je wilt kopen, maximaal € 400.000 mag kosten. Hoeveel eigen geld je precies nodig hebt, is afhankelijk van jouw eigen situatie. Hier staat geen vast gegeven voor.

Als starter een woning kopen - Zorg voor eigen geld
13

Kijk of je gebruik kan maken van een
starterslening

Daarbij adviseren we je om tijdens het hypotheekgesprek navraag te doen naar een startershypotheek. Deze startershypotheek wordt ook wel starterslening genoemd. Het is namelijk een lening om het gat te dichten tussen het bedrag wat je maximaal kan lenen en de totale prijs van het huis waar jij interesse in hebt. In onze blog ‘Wat is een startershypotheek?’ gaan we hier verder op in. Zo ga jij straks goed voorbereid het gesprek aan.

Tip 2. Maak je wensen en eisen concreet

Fijn, je weet nu hoeveel je maximaal kunt lenen. Nu is het tijd om jouw wensen en eisen te bepalen. Denk aan het aantal kamers, het woonoppervlakte en de tuin. Maar wees wel realistisch en bedenk wat je écht graag wilt.

Denk daarnaast goed na over de toekomst. Droom jij van een groot gezin, maar heeft de woning die je op het oogt hebt slechts 2 slaapkamers? Dan is deze woning een no-go.

Als starter een woning kopen
Een woning kopen als starter

Tip 3. Schrijf je in voor woningzoekende bestanden

Elke makelaar heeft een woningzoekende bestand waarin zij klantgegevens bewaren. We raden het aan om alle makelaars in jouw zoekgebied te mailen op het moment dat jij op zoek gaat naar een woning. Geef in je mail aan dat je graag wilt worden opgenomen in dit bestand en benoem kort jouw woonwensen. Denk hierbij aan de plaats(en), hoeveel m2 of hoeveel slaapkamers.

Vaak hebben makelaars ook een pagina op hun website waar je je kan inschrijven in dit klantbestand. En het mooiste is: het is bijna altijd gratis. Makelaars mailen regelmatig de mensen uit hun woningzoekende bestand indien ze weer nieuw aanbod krijgen. Zo maak je meer kans om er als starter tussen te komen.

Sla je Funda zoekopdrachten op

Naast je in te schrijven voor meerdere woningzoekende bestanden, adviseren we je om een account aan te maken op Funda. Met een Funda account is het namelijk mogelijk om zoekopdrachten op te slaan. En je ontvangt updates over woningen die je hebt opgeslagen. Zo loop je niks mis.

Een woning kopen als starter
Als starter een woning kopen - Schakel een aankoopmakelaar in

Tip 4. Schakel een aankoopmakelaar in

Last but not least: schakel een aankoopmakelaar in! Onze Homi makelaars helpen jou graag bij het concreet maken van jouw woonwensen. Wij weten precies wat er binnen jouw budget allemaal mogelijk is en zijn bovendien als eerste op de hoogte van nieuw woningaanbod. Hierdoor heb jij een streepje voor en vergroot je jouw kansen op de woningmarkt.

Hulp bij het vinden van een starterswoning?

Wil je hulp bij de zoektocht naar een starterswoning? Wij helpen je hier met alle liefde en plezier bij. Tijdens een gratis en vrijblijvend gesprek maken we graag kennis met je en beantwoorden we al jouw vragen.