WAT IS DE NHG?

WAT IS DE NHG?

Bij het kopen van een nieuwe woning kan het voorkomen dat je de term NHG tegenkomt. NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Maar wat houdt deze garantie precies in? En waarom zou je hiervoor kiezen? In deze blog leggen we je alles uit over de Nationale Hypotheek Garantie.

Bij het kopen van een nieuwe woning kan het voorkomen dat je de term NHG tegenkomt. NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Maar wat houdt deze garantie precies in? En waarom zou je hiervoor kiezen? In deze blog leggen we je alles uit over de Nationale Hypotheek Garantie.

Wat is Nationale Hypotheek Garantie?

De Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een vangnet dat bedacht is door de overheid. Met NHG biedt je een hypotheekverstrekker zekerheid dat de hypotheekschuld wordt afbetaald op het moment dat jij dat niet meer kunt doen. Bijvoorbeeld als je zonder werk komt te zitten, je arbeidsongeschikt raakt, je partner overlijdt of als je gaat scheiden. Daarbij ben je met NHG verzekerd van een verantwoorde én betaalbare hypotheek. Een slimme zet dus.

Wat is de Nationale Hypotheek Garantie?
16

Is NHG verplicht?

Het afsluiten van een hypotheek met NHG is niet verplicht. Maar als het mogelijk is om je hypotheek met NHG af te sluiten, is het in feite altijd slim om te doen. Je profiteert dan van een lager rentepercentage. Verder weet je zeker dat de hypotheek volledig bij je past, omdat deze wordt uitgerekend volgens het Nibud. Zo heb je de zekerheid dat het financieel haalbaar is. En krijg je te maken met een gedwongen verkoop van je woning? Dan blijf je niet met een restschuld zitten.

De voor- en nadelen van Nationale Hypotheek Garantie

De voor- en nadelen van Nationale Hypotheek Garantie

Voordelen:

 • Zowel jij als de hypotheekverstrekker lopen minder risico.
 • Je krijgt korting op je hypotheekrente.
 • Je bent verzekerd van een hypotheek die bij jou past.
 • Als je je woning noodgedwongen moet verkopen kan NHG de restschuld onder bepaalde voorwaarden kwijtschelden.

Nadelen:

 • NHG is niet gratis.
 • Wanneer je gebruikt maakt van de kwijtschelding van NHG krijg je een registratie bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Dit zorgt ervoor dat het de komende 5 jaar moeilijk is om een nieuwe hypotheek of lening te krijgen.

Hoeveel kun je lenen met NHG?

De woning die je op het oog hebt mag in 2022 maximaal 355.000 euro kosten. Laat je gelijk energiebesparende aanpassingen meefinancieren? Dan is het mogelijk om tot 376.300 euro te lenen. Let wel op: het extra bedrag dien je volledig te besteden aan de energiebesparende voorzieningen.

De voorwaarden van NHG

Bij NHG is woningbehoud het belangrijkste doel. Is dit echt niet mogelijk? Dan neemt NHG onder voorwaarden de restschuld over. Voor deze zekerheid worden wel eenmalige kosten gerekend, maar betaal je minder hypotheekrente.

Dit zijn de belangrijkste voorwaarden in 2022:

 • De maximale hypotheek voor aankoop is 355.000 euro. Dat is 100% van de marktwaarde.
 • Bij oversluiten is de maximale hypotheek 355.000 euro, inclusief bijkomende kosten.
 • Wanneer er energiebesparende maatregelen opgenomen worden, bedraagt de maximale hypotheek 376.300 euro. Dit is 106% van de marktwaarde. De extra 6% moet volledig besteed worden aan energiebesparende maatregelen.
 • De maximale koopsom/marktwaarde bij bestaande bouw én nieuwbouw is 355.000 euro.
 • Is het bedrag in het taxatierapport 355.000 euro of lager, maar de koopsom hoger dan 355.000 euro? Dan is NHG nog wel mogelijk, maar dien je wel eigen geld in te leggen.
 • De marktwaarde is vrij van huur.
 • Uit een taxatierapport, dat uitgebracht is door een gecertificeerd validatie-instituut, moet blijken dat het gaat om het gebruik van een bestaande woning.
De voorwaarden van NHG
Extra kosten bij NHG-hypotheek

Extra kosten bij een NHG-hypotheek

Sluit je een hypotheek met NHG af? Dan betaal je eenmalig kosten hiervoor. In 2022 is deze provisie 0,6% van de koopsom. Dat is dus maximaal 2.130 euro.

Voorbeeld:
Wanneer je een woning van 315.000 euro koopt, betaal je aan NHG 1.890 euro aan kosten.

Houd daarnaast rekening met andere extra kosten zoals notariskosten, taxatiekosten en hypotheekadvies kosten.

Een NHG-hypotheek afsluiten?

Wil je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluiten? Dan verwijzen we je graag door naar onze collega’s van Huiskamer Hypotheken. Zij helpen je graag op weg met het juiste advies, passend bij jou en jouw situatie.