WAT BETEKENT DE BEDENKTIJD BIJ HET KOPEN VAN EEN WONING?

WAT BETEKENT
DE BEDENKTIJD BIJ HET KOPEN VAN EEN WONING?

Heb je het voorlopige koopcontract van je nieuwe droomwoning getekend? Dan gaat er een wettelijke bedenktijd in van 3 dagen. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over de bedenktijd.

Heb je het voorlopige koopcontract van je nieuwe droomwoning getekend? Dan gaat er een wettelijke bedenktijd in van 3 dagen. In deze blog vertellen we je alles wat je moet weten over de bedenktijd.

Waarom een bedenktijd?

De bedenktijd is in het leven geroepen om jou als koper te beschermen. Op het moment dat er meer vraag dan aanbod is, is dit extra belangrijk. Tijdens de zoektocht naar jouw nieuwe droomwoning, dien je snel te schakelen. Vooral als er meer geïnteresseerden zijn. Door deze 3 dagen bedenktijd loop je minder risico. Het geeft je tijd om na te gaan of dat de vraagprijs realistisch is. Daarbij heb je de mogelijkheid om verdiepend onderzoek te doen naar de bouwkundige staat van het huis. Verder is het handig om te weten dat deze bedenktijd alleen voor jou geldt, als koper. Dus niet voor de verkoper.

13
Bedenktijd kopen woning

Wanneer gaat de bedenktijd in?

De bedenktijd gaat in op de dag dat jij een exemplaar krijgt van het getekende koopcontract. Zoals al eerder benoemd, duurt de bedenktijd 3 volle dagen. Van deze 3 dagen moeten er 2 dagen werkdagen zijn. De bedenktijd kan niet eindigen op een zaterdag, zondag of feestdag. Op dat moment wordt de termijn verlengd tot en met de eerstvolgende dag. De notaris die het koopcontract opstelt legt hierin tevens vast wanneer de bedenktijd precies ingaat. Zo worden misverstanden voorkomen.

Om je hier alvast beeld bij te geven, hebben we onderstaand overzicht opgesteld.

Ontbindende voorwaarden

Het is gebruikelijk om ontbindende voorwaarden in het koopcontract te laten opnemen. De 2 meestvoorkomende voorwaarden zijn onder voorbehoud van financiering en onder voorbehoud van de bouwkundige keuring. Naast de 3 dagen bedenktijd, kun je dan eveneens een beroep doen op deze voorwaarden.

Ontbindende voorwaarde financiering

Ontbindende voorwaarde financiering

Nadat je het koopcontract hebt getekend kun je pas een hypotheek afsluiten. Het is daarom verstandig om de voorwaarde onder voorbehoud van financiering op te laten nemen in het koopcontract. Want, wat als je hypotheekaanvraag wordt afgekeurd? Zonder deze voorwaarde zou je dan vastzitten aan de koop van een huis terwijl dit financieel niet mogelijk is. Juist door de voorwaarde onder voorbehoud van financiering op te nemen, kun je kosteloos van de koop afzien mocht je je hypotheek niet rondkrijgen.

Ontbindende voorwaarde bouwkundige keuring

Indien je een ouder huis koopt, is het laten opnemen van de voorwaarde bouwkundige keuring geen overbodige luxe. Geef hierbij een maximaal bedrag van werkzaamheden aan. Bijvoorbeeld dat alle kosten maximaal € 10.000 mogen bedragen. Bij een bouwkundige keuring krijg je namelijk meer te weten over de technische staat van de woning. Heeft de woning grote mankementen die jou meer dan die € 10.000 gaat kosten? Dan mag je de koopovereenkomst zonder (financiële) gevolgen ontbinden.

Ontbindende voorwaarde bouwkundige keuring

Meer weten over de bedenktijd?

Wil je graag nog wat vragen stellen over de 3 dagen bedenktijd? Of wil je meer informatie ontvangen over het kopen of verkopen van een woning? Neem dan gratis en vrijblijvend contact op via onderstaand formulier. Eén van onze makelaars neemt dan contact met je op en beantwoordt graag al jouw vragen.

Meer informatie aanvragen
Naam
Naam
Ik wil